Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu.

Lees onderaan deze pagina meer over vergoedingen door werkgevers of zorgverzekeraars.

Mindfulness

Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘Mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met Mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met verleden en toekomst.

Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulnesstraining. Hij definieerde Mindfulness als aandacht geven op het moment zelf, bewust en zonder oordeel.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.

Wij geloven in het Westen in de maakbaarheid van het leven: als je maar wilt, nog beter je best doet, nog harder werkt, nog meer geld hebt, enz. Onze cultuur veronderstelt recht op geluk. Alleen we zijn de weg er naar toe kwijt geraakt. Mindfulness herstelt contact met wat je voedt en belangrijk vindt : acceptatie, rust, vrede, zingeving. Mindfulness zit logisch in elkaar en laat je individuele vrijheid intact: Mindfulness doe je voor jezelf.

“Onderzoek laat zien dat mindfulness effectief is zowel in een ‘normale’ populatie als bij groepen in een therapeutische setting. Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van het leven en brengt positieve verandering teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert”.

Artikel: Onderzoek naar de effectiviteit van Mindfulness
Artikel: Neurowetenschap bewijst: meditatie verandert letterlijk je brein

Vergoeding


VERGOEDING DOOR DE WERKGEVER
Misschien is de werkgever bereid de training te betalen in het kader van persoonlijke ontwikkeling of ziektepreventie/herstel.

MINDFULNESS IN DE AANVULLENDE VERZEKERING 2018
Bij burnoutklachten wordt de training vergoed op basis van het lidmaatschap van de trainer bij een Mindfulness Beroepsvereniging. Ik ben als categorie 1 trainer gecertificeerd en aangesloten bij de VMBN. (Vereniging voor Mindfulness Based Trainers)

Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Mogelijk is een verwijzing nodig van de huisarts of bedrijfsarts. Je declareert zelf de kosten van de training bij de zorgverzekeraar.

BELASTINGAFTREK KOSTEN
Vergoedt de Ziektekostenverzekeraar niets, dan kun je de kosten voor een training als aftrekpost bij je aangifte van de inkomensbelasting meenemen. De kosten zijn aftrekbaar bij belastingaangifte onder de post ‘buitengewone lasten ziektekosten’, wanneer de training door een huisarts of arts/specialist is geadviseerd. Wel controleren, je bent zelf verantwoordelijk.

MINDFULNESS MBCT TRAINING ALS BASIS GGZ BEHANDELING BIJ TERUGKERENDE DEPRESSIE
De MBCT Mindfulness training wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van drie of meer terugkerende depressies.

Op ZorgWijzer is een overzichtspagina gepubliceerd met informatie over de vergoeding van een mindfulness-training bij de verschillende zorgverzekeraars: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness

Voor het volgen van de MBCT training in de BGGZ is een verwijsbrief van de huisarts nodig die je verwijst naar de BGGZ, met diagnose (3 of vaker doorgemaakte) recidiverende depressie.

Er wordt een dossier aangemaakt in een psychologenpraktijk en de kosten worden ingediend via de psychologenpraktijk. (Er zijn eisen aan de verwijsbrief). Omdat u een behandeltraject doorloopt zijn er naast het intakegesprek, een behandelplan gesprek, alsook een gesprek op de helft van de training en een afsluitend gesprek. Houdt er rekening mee dat hiervoor het eigen risico volledig wordt aangesproken.

Je kunt hiervoor contact opnemen met de psychologenpraktijk van Inge de Boer: www.ideboer-partners.nl